Tájékoztató és nyilatkozat a COVID-19 hatásait vizsgáló kutatáshoz

Kedves Kitöltő!

A Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében folyó tudományos kutatáshoz kérjük a segítségét, mely egyúttal a kutatásban részt vevő pszichológus hallgatók féléves feladatainak teljesítéséhez is szükséges.

 Kérjük, segítse kutatásunkat a mellékelt kérdőív kitöltésével!

 A kutatás célja, alapvető elvei:

Kutatásunkban azt vizsgáljuk, hogy az emberek miként élik meg a COVID-19 járvány kitörését és következményeit. A kérdőívcsomagban szerepelnek továbbá olyan kérdőívek is, melyeknek a kipróbálása most zajlik. Válaszaival tehát segíti ezeknek az eszközöknek az ellenőrzését, magyar nyelvű alkalmazását is.

Abban az esetben vegyen részt a kutatásban, amennyiben elmúlt 18 éves. A kutatásban való részvétele teljesen önkéntes, bármikor indoklás nélkül megszakítható, és a részvételhez való hozzájárulása visszavonható.

A kutatás mind felépítése szempontjából, mind etikai vonatkozásában mindenben követi a vonatkozó jogszabályokat, és a szükséges engedélyek birtokában zajlik.

 Adatkezelés:

Minden olyan információ kezelése névtelenül zajlik, amit a kutatás keretén belül gyűjtünk. A kutatás során nyert adatokat úgy tároljuk, hogy annak alapján nem lesz mód az Ön személyes azonosítására. Válaszait tehát teljes anonimitás mellett adhatja meg.

A kutatás során nyert adatokat összesített formában elemezzük és publikáljuk, amelyből az egyes résztvevők azonossága nem lesz megállapítható.

Az adatokba a vizsgálat lefolytatásában részt vevő kutatókon és hallgatókon kívül más személy nem fér hozzá, azokba nem kap betekintést.

 A kitöltés során kérjük, hogy vegye figyelembe továbbá az alábbiakat:

A kérdőív kitöltése kezdetén minden résztvevő számára egy jeligét generálunk, amelyhez furcsának tűnő kérdésekre kell válaszolnia, mint például: mi a keresztneve harmadik betűje, hányadik napján született a hónapnak, vagy mi a születési helyének az utolsó betűje. A jeligére azért van szükség, hogy – amennyiben a jövőben több kérdőívcsomagunkat is kitölti, vagy a múltban már kitöltötte – válaszait összefűzhessük, az összefüggéseket kérdőívcsomagok között is vizsgálhassuk.

A kérdőív megválaszolása során lehetőleg nyugodt helyen tartózkodjon. A kérdésekre válaszoljon a saját szempontjai, illetve tapasztalatai szerint – úgy, ahogy azt leginkább sajátjának érzi. Válaszadáskor ne töprengjen túl sokat egy-egy kérdésen – egyszerűen írja be azt a választ, ami először eszébe jut, nincsenek jó vagy rossz válaszok. Számunkra minden válasza nagyon fontos, de ezzel együtt is lesznek olyan kérdések is, amelyeket átugorhat, ha azokra nem kíván válaszolni. A kitöltést bármikor megszakíthatja, és később folytathatja, vagy ha úgy dönt, korábbi adatait törölheti (még a beküldés előtt), és ezzel visszavonhatja hozzájárulását is a kutatásban való részvételhez.

Tapasztalataink szerint jelen kérdőív kitöltése körülbelül 15 percet vesz igénybe. Válaszaival egyúttal hozzájárul ahhoz is, hogy a kérdőív későbbi változatának kidolgozása során kiválaszthassuk a legfontosabb kérdéseket.

Kérjük, amennyiben a kérdőív során zaklatottá válik a felmerülő kérdések miatt, úgy haladéktalanul hagyja abba a kitöltést. Ha rossz érzései nem múlnak, kérjen segítséget pl. a https://sos116-123.hu/ oldalon jegyzett elérhetőségek egyikén!

 A kérdőív itt elérhető (vagy a

http://160.114.165.221:81/limesurvey/index.php/977476?lang=hu

linken).

Kérdéseivel, észrevételeivel keresse a kutatásban részt vevő hallgatót, akitől a felkérést kapta, vagy a kutatás vezetőit:

Szegedi-Hallgató Emese egyetemi tanársegéd

emese.szegedi-hallgato@psy.u-szeged.hu

Dr. Volosin Márta egyetemi adjunktus

volosin.marta@szte.hu